Kyborgitkin voivat olla koukuissa tv-sarjoihin – Martha Wells: The Murderbot Diaries

Mitä yhteistä on tällaisella tavallisella 2000-luvun ihmisellä ja jossain kaukana tulevaisuudessa itsenäisyyttään etsivällä ja omaa elämäänsä ihmisten keskellä harjoittelevalla entisellä taistelukyborgilla?

No ainakin se, että kun sosiaaliset suhteet ja ympäröivä maailma kuormittaa, tekee mieli ladata akkuja katsomalla tuntikaupalla televisiota. Ja moni muukin asia, varsinkin jos sattuu olemaan ahdistukseen taipuvainen tai muuten sosiaalisuuden hankalaksi kokeva.

Martha Wellsin The Murderbot Diaries -sarja (typerä nimi! rumat kannet!) kertoo tällaisesta kyborgista ja tekee sen valloittavalla, hauskalla ja empaattisella tavalla. Näkökulmahahmon sisäinen monologi on erittäin hallittu ja kantaa neljän pienoisromaanin verran, vaikka maailma, juoni ja muut hahmot eivät ihan hirveän kiinnostavia olekaan.

Scifin voima on todellisista ilmiöistä fantastisen kautta kertominen. Wells onnistuu asettamaan lukijan sellaisen hahmon kokemukseen, jota ei välttämättä aina osaa ajatella. Varsinkin jos on ihminen, jolle toisten kohtaaminen on luontevaa, helppoa ja kevyttä.

Suosittelisin tätä erityisesti Becky Chambersin ihmis(suhde)lähtöisen ja erilaisuuteen ymmärtäväisesti suhtautuvan lempeän scifin ystäville. Ei ihan niin hyvä kokonaisuus, mutta varsinkin kaksi ensimmäistä osaa toimivat tosi hyvin.


Sarjaan kuuluvat kirjat

  1. All Systems Red
  2. Artificial Condition
  3. Rogue Protocol
  4. Exit Strategy

Lisää kirjafiilistelyjäni:
>> Instagramissa @ylahylly
>> Goodreadsissa @tomistro

Jätä kommentti